Bu zemin örüntüsü ile birimlere temiz su sağlanıyor, pis su tahliye ediliyor, açık alanlarda sert zeminler oluşturularak yağmur durumunda çamur olması önleniyor ve tarım yapılabilecek alanlar sağlanıyor. Altıgen şeklindeki birimlerden oluşuyor zemin örüntüsü. İstenen sayıda bir araya gelerek genişleyebiliyor. Üzerine bağlanacak birimlerin bağlanmasına olanak verecek şekilde uygun geometrideler. Altıgenlerin çeperlerinde birimlerin üzerinden akan yağmur suyunu toplayacak oluklar bulunuyor. Toplanan su farklı şekillerde yeniden kullanılıyor.
Birimler ise altıgen tabanlı, dört kenarında yere dik eşkenar üçgen yüzeyler oluşturan kabuklar. Bu kabuklar bir iskelet ve kabuğu kapatan, iskelete bağlanan düzlemlerden oluşuyor. Bu düzlemler opak duvar, saydam pencere veya kapı özelliklerinde olabildikleri gibi güneş paneli özelliğine sahip de olabiliyorlar, bu sayede kendi enerjilerini üretebiliyorlar. Birimler yere dik olan eşkenar üçgen yüzeylerinden birbirlerine bağlanabiliyorlar.
Bu projeye benzer projeler araştırıp belirli sorunlara üretilen çözümleri değerlendirdim. Bu araştırmalar sonucunda Reaction Housing - EXO projesini inceledim. Proje iç içe geçen plastik bardak mantığıyla işliyor ve bu sayede çok fazla birim bir arada taşınabiliyor ancak bir zemin çözümü sunulmuyor.
Shelter projesinin geliştirilmesinde EXO'nun taşınabilirliğini örnek alacak şekilde kabuk iskeletlerinin ikiye bölünebilme durumunu inceledim. Bu sayede konteynrların içine daha fazla adette iç içe sığdırılabilmesini araştırdım.
Projenin farklı alanlarının geliştirilmesi konusunda Bruce Mau'nun "Massive Change" isimli kitabını inceledim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder