9 Kasım 2014 Pazar

Atölye İstanbul Ofisindeki Çalışmalar

Stajımın ilk haftasını Atölye İstanbul'un ofisinde geçirdim. Ofiste Bomonti Bira Fabrikasındaki yere yerleşim için çeşitli çalışmalar yapılıyordu. Mekan organizasyonu, mekanik işler, mobilya tasarımı ve üretimi gibi işler ekip içinde bölüşülmüş hep birlikte yürütülüyordu.
İlk gün genel işleyiş ile ilgili bilgilendirme aldım. Projeye dair yapılan çalışmalar benimle paylaşıldı, onları inceledim. Günün sonunda projenin durum toplantısına katıldım ve iş bölümünden pay aldım. Bana düşen işler serbest çalışma alanındaki bumerang masa ve sahne alanındaki askı ünitesinin tasarım ve üretim işleriydi. Hafta boyunca serbest ofis alanındaki bumerang masa ve sahne alanındaki askı ünitesi üzerine çalışmalar yaptım.

Bumerang masa ile ilgili taslak bir çalışma halihazırda yapılmıştı, bu çalışma üzerinden üretim ve mekan içindeki konumlanışı ile ilgili kriterler doğrultusunda revizyon çalışmalarını ilerlettim. Üstünde iki katman kontrplak plaka bulunan ve ince demir boru profil ayaklar ile taşınan bir masaydı. Tablanın boyutları, kalınlığı gibi kararları kullanım şekli ve mekan içindeki konumuna göre revize ettim. Ayak sistemini ise verilmek istenen karmaşık üçgenli ağ dokusu etkisini verecek anca üretimi en basit çözülebilecek şekilde yeni alternatifler ürettim ve revize ettim. Yeni alternatiflerin daha sağlıklı değerlendirilmesi için 3D printer ile deneme baskısı aldım. Bu revizyon çalışmaları sırasında Atölye İstanbul'dan Engin Ayaz ve PIN'den Salih Küçüktuna'dan geri dönüşler ve yönlendirmeler aldım.

revize çalışmalar


Sahne alanındaki askı ünitesi ile ilgili Atölye İstanbul'da başlattığım çalışmları, PIN'de sürdürdüm. Bu üniteyle ilgili daha önceden yapılmış bir çalışma yoktu. Aldığım brief doğrultusunda tasarım önerileri geliştirdim. Brief bu ünitenin alanın üzerinde bir bulut etkisi yaratacak, aşağıya sarkacak şekilde pafta / poster gibi çalışmaların asılabileceği ve alanın genel aydınlatma sistemini engellemeyecek, onunla entegre olabilecek bir sistem tasarlamaktı. Bu doğrultuda çeşitli öneri çalışmalar hazırladım. Farklı üretim teknikleri gerektiren sistemler için üreticilerle görüştüm, uygulama ve fiyatlandırma ile ilgili bilgi topladım. Bu çalışmalarda da Atölye İstanbul'dan Engin Ayaz ve PIN'den Salih Küçüktuna'dan geri dönüşler ve yönlendirmeler aldım. Seçenekler arasından uygun olmayanlar elenerek ve revize edilerek seçenek sayısını azalttık.










Bu çalışmalar süre giderken bir sabah Bomonti Bira Fabrikası'nda toplantı için buluştuk. Toplantıdan önce alanı gezdim, projedeki alanları kavradım. Alan fabrika binalarından birinin en üst katında bulunuyor. Sonrasında alanda Akın Nalça ve Terminal ekibi ile mobilyalar ve seperatörler ile ilgili toplantı yaptık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder