9 Kasım 2014 Pazar

PIN'deki Çalışmalar

Stajımın geri kalanında PIN'de doğal afet sonrasında, kentsel dönüşüm sırasında veya geçici barınma ihtiyacının oluştuğu farklı durumlarda kullanılabilecek bir sistem olan Shelter projesi ile ilgilendim. Bu projenin öneli noktaları ön üretimli parçalardan oluşması bu şekilde hızlıca kurulabilmesi, kolay taşınması, kendi kendine yetmesi, sürdürülebilir olması ve bunlar arasında fark yaratan özelliği kapalı mekanlara ek olarak bir zemin örüntüsü de sağlaması. 
Bu zemin örüntüsü ile birimlere temiz su sağlanıyor, pis su tahliye ediliyor, açık alanlarda sert zeminler oluşturularak yağmur durumunda çamur olması önleniyor ve tarım yapılabilecek alanlar sağlanıyor. Altıgen şeklindeki birimlerden oluşuyor zemin örüntüsü. İstenen sayıda bir araya gelerek genişleyebiliyor. Üzerine bağlanacak birimlerin bağlanmasına olanak verecek şekilde uygun geometrideler. Altıgenlerin çeperlerinde birimlerin üzerinden akan yağmur suyunu toplayacak oluklar bulunuyor. Toplanan su farklı şekillerde yeniden kullanılıyor. 
Birimler ise altıgen tabanlı, dört kenarında yere dik eşkenar üçgen yüzeyler oluşturan  kabuklar. Bu kabuklar bir iskelet ve kabuğu kapatan, iskelete bağlanan düzlemlerden oluşuyor. Bu düzlemler opak duvar, saydam pencere veya kapı özelliklerinde olabildikleri gibi güneş paneli özelliğine sahip de olabiliyorlar, bu sayede kendi enerjilerini üretebiliyorlar. Birimler yere dik olan eşkenar üçgen yüzeylerinden birbirlerine bağlanabiliyorlar.
Bu projeye benzer projeler araştırıp belirli sorunlara üretilen çözümleri değerlendirdim. Bu araştırmalar sonucunda Reaction Housing - EXO projesini inceledim. Proje iç içe geçen plastik bardak mantığıyla işliyor ve bu sayede çok fazla birim bir arada taşınabiliyor ancak bir zemin çözümü sunulmuyor.
Shelter projesinin geliştirilmesinde EXO'nun taşınabilirliğini örnek alacak şekilde kabuk iskeletlerinin ikiye bölünebilme durumunu inceledim. Bu sayede konteynrların içine daha fazla adette iç içe sığdırılabilmesini araştırdım.
Projenin farklı alanlarının geliştirilmesi konusunda Bruce Mau'nun "Massive Change" isimli kitabını inceledim.
Bu projenin bir sunum haline getirilip doğru ve kolayca ifade edilebilmesi için çeşitli çizimler ve animasyonlar ürettim.






Atölye İstanbul Ofisindeki Çalışmalar

Stajımın ilk haftasını Atölye İstanbul'un ofisinde geçirdim. Ofiste Bomonti Bira Fabrikasındaki yere yerleşim için çeşitli çalışmalar yapılıyordu. Mekan organizasyonu, mekanik işler, mobilya tasarımı ve üretimi gibi işler ekip içinde bölüşülmüş hep birlikte yürütülüyordu.
İlk gün genel işleyiş ile ilgili bilgilendirme aldım. Projeye dair yapılan çalışmalar benimle paylaşıldı, onları inceledim. Günün sonunda projenin durum toplantısına katıldım ve iş bölümünden pay aldım. Bana düşen işler serbest çalışma alanındaki bumerang masa ve sahne alanındaki askı ünitesinin tasarım ve üretim işleriydi. Hafta boyunca serbest ofis alanındaki bumerang masa ve sahne alanındaki askı ünitesi üzerine çalışmalar yaptım.

Bumerang masa ile ilgili taslak bir çalışma halihazırda yapılmıştı, bu çalışma üzerinden üretim ve mekan içindeki konumlanışı ile ilgili kriterler doğrultusunda revizyon çalışmalarını ilerlettim. Üstünde iki katman kontrplak plaka bulunan ve ince demir boru profil ayaklar ile taşınan bir masaydı. Tablanın boyutları, kalınlığı gibi kararları kullanım şekli ve mekan içindeki konumuna göre revize ettim. Ayak sistemini ise verilmek istenen karmaşık üçgenli ağ dokusu etkisini verecek anca üretimi en basit çözülebilecek şekilde yeni alternatifler ürettim ve revize ettim. Yeni alternatiflerin daha sağlıklı değerlendirilmesi için 3D printer ile deneme baskısı aldım. Bu revizyon çalışmaları sırasında Atölye İstanbul'dan Engin Ayaz ve PIN'den Salih Küçüktuna'dan geri dönüşler ve yönlendirmeler aldım.

revize çalışmalar


Sahne alanındaki askı ünitesi ile ilgili Atölye İstanbul'da başlattığım çalışmları, PIN'de sürdürdüm. Bu üniteyle ilgili daha önceden yapılmış bir çalışma yoktu. Aldığım brief doğrultusunda tasarım önerileri geliştirdim. Brief bu ünitenin alanın üzerinde bir bulut etkisi yaratacak, aşağıya sarkacak şekilde pafta / poster gibi çalışmaların asılabileceği ve alanın genel aydınlatma sistemini engellemeyecek, onunla entegre olabilecek bir sistem tasarlamaktı. Bu doğrultuda çeşitli öneri çalışmalar hazırladım. Farklı üretim teknikleri gerektiren sistemler için üreticilerle görüştüm, uygulama ve fiyatlandırma ile ilgili bilgi topladım. Bu çalışmalarda da Atölye İstanbul'dan Engin Ayaz ve PIN'den Salih Küçüktuna'dan geri dönüşler ve yönlendirmeler aldım. Seçenekler arasından uygun olmayanlar elenerek ve revize edilerek seçenek sayısını azalttık.










Bu çalışmalar süre giderken bir sabah Bomonti Bira Fabrikası'nda toplantı için buluştuk. Toplantıdan önce alanı gezdim, projedeki alanları kavradım. Alan fabrika binalarından birinin en üst katında bulunuyor. Sonrasında alanda Akın Nalça ve Terminal ekibi ile mobilyalar ve seperatörler ile ilgili toplantı yaptık.

3. Sınıf Büro Stajı

2. sınıf büro stajımı PIN'de (Project International Architecture) yaptım. 20 gün süren stajımda Atöyle İstanbul'un Bomonti Bira Fabrikasındaki yeri için üretilecek çeşitli parçaların tasarımı ve üretimiyle ayrıca doğal afet veya kent yenilenmesi gibi durumlarda geçici ancak sürdürülebilir bir yaşam sunan Shelter projesiyle ilgilendim.