24 Kasım 2013 Pazar

Barcelona Gezisi (Temmuz 2013)

Barcelona gerek Mimarlık Tarihi derslerinde gerekse mimari bloglarda, yazılarda sıkça adını duyduğum bir şehir. Bu yüzden bu şehri mimari bir inceleme gezisiyle deneyimlemek oldukça eğlenceli oldu. 
Mimari olarak pek çok farklı eser barındırmasına karşın Barcelona denince akla tabii ki ilk olarak Antonio Gaudi geliyor. Zamanının ilerisinde tasarımları bulunan ve hem tasarım hem de inşaat konusunda farklı teknikler kullanan mimar'ın şehirde pek çok eseri var. Bunlardan en dikkat çekici ve kuşkusuz mimarlıkla ilgili veya ilgisiz herkes tarafından en çok bilineni La Sagrada Familia. Bu bazilika'yı eşsiz kılan pek çok özelliği var bunlar; Gaudi'nin kum torbalarını kullanarak ortaya çıkardığı formu, içerisindeki pek çok yüksek ve dallanan kolon ile oluşturulan farklı mekan algısı, her köşedenin birbirinden farklı ve şaşırtıcı detaylarla bezeli olması ve bence en dikkat çekici özelliği olan 1882'de başlamış ve inşaatının hala sürüyor olması. Dediğim gibi mimarın şehrin pek çok yerinde izleri var bir başkası da Casa Batllo. Casa Batllo da mimarının imzasını taşıyan bir yapı. Cepheyi gördüğümüzde balkonların parmaklıklarında, kullanılan rengarenk mozaiklerde, renkli vitraylarda, bezemelerde ve binanın tümüne hakim olan amorf biçimlerde Gaudi üslubunu beli ediyor. Gaudi'nin bir eserinden daha bahsetmeden geçemeyeceğim. O da Park Güell. Her elemanında gösteriş ve farklılığın belli olduğu bu park şehri yukarıdan görme olanağı sunuyor. Gösterişli merdivenleriyle, heybetli sütunlarıyla ve her köşede farklı renkli parçaların birleştiği mozaikleriyle bence oldukça mutlu, mutluluk veren ve herkesin kolaylıkla sevebileceği bir mekan.
Park Güell'den bahsetmişken şehirdeki bir başka yeşil mekana değinmek istiyorum. Barcelona Botanical Gardens olabildiğince sade mimari üslubuyla Park Güell ile taban tabana zıt bir duruş sergiliyor. Mimari elemanlardan çok doğal elemanlar ön plana çıkarlmış burada. Girişindeki büyük kapılarla oluşturulan Park Güell'dekinden çok farklı bir tür gösteriş.












16 Kasım 2013 Cumartesi

Teknoloji Stajı: ArcGIS

Teknoloji stajı olarak Emrah Altınok'un düzenlediği ArcGIS workshopuna katıldım. Bu workshopta öncelikle konuyu algılamayı kolaylaştıracak temel kavramları irdeledik. Bu kavramlar başta coğrafya olmak üzere, mekan, yer, şehir kavramlarıydı. Sonrasında coğrafi bilginin tanımı ve işlevi ile devam ettik ve bu bilginin güncel ve geçmiş kullanımlarını gördük. Assoc. Prof. Dr. Ayşegül Özbakır'dan "What is GIScience?" sunumunu dinledik. Bu sunumda data tipleri, lokasyon girdisi, uydu fotoğraflarının yarattıkları algı gibi konuları işledik. Coğrafi verilerin ATM konumlandırma, baz istasyonu konumlandırma ve müşteri hizmetlerinde sorunlu bölge tespiti gibi güncel kullanımlarını öğrendik. Dünya'nın nasıl göründüğünü inceleyen coğrafi sistemlerin artık nasıl göründüğünden ziyade nasıl işlediğini anlamaya çalıştığını konultuk. Senem Kozaman ile başladığımız ArcGIS yazılımını kullanmaya yönelik egzersizlere sonraki günlerde devam ettik. Egzersizler sırasında, veri tipleri, taks-kaks hesapları ve kent fonksiyonları gibi kavramlara değindik. Bu egzersizlerde elimizdeki Fatih Belediyesine ait verileri kullanarak bölgedeki eğitim kurumlarının dağılımını, konut yoğunluğunu, eğitim kurumlarına erişimi ve benzer konuları inceledik.





Ayrıca Ayazma bölgesini verileriyle de farklı araçlar kullanarak çeşitli incelemeler yaptık.


Son Hafta

Son hafta, ofis haftada 6 gün çalıştığı için salı günü sonlandı. Bu iki gün içinde elimdeki işleri toparladım ve Hakan Bey son işimi verdi. Zeminden otoparka inen bir rampanın çevresindeki parapetin iki ucunun hizalı olmaması problemine bir çözüm üretmemi ve benim çözümümü uygulayacağını söyledi. Bu sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştım ve Hakan Bey de kabul etti.

3. Hafta: Yeni Stajyerler ve Kesitler

Tuzla'da 3. haftamda ofisimize yeni stajyer arkadaşlar katıldı ve ben daha kıdemli bir hale gelmiş oldum. Bu nedenle oryantasyonlarını ve proje tanıtımını ben yaptım. Bu sayede bilgilerim de pekişmiş oldu. Başlarda basit düzenleme işleri yaptıktan sonra Autocad'deki işlerimi bölüştük. Böylece benim stajım bittikten sonra da işler devam etmiş oldu. 
Benim işlerimin bölüşülmesiyle şefimiz Hakan Bey bana farklı bir iş verdi: Projenin çevresindeki yolların kesitlerinin çizilmesi. Yolların proje kotlarını, mevcut kotlarını, utk kotlarını ve yakın çevresindeki elemanları kesitlerimde çizdim ve binaların kesitlerine ekledim. Bu kesitlerden, proje kotlarının uygulanması halinde ne kadar alanın ne kadar derinlikte kazılacağı veya doldurulacağı bilgisini edindik.
Bunun yanında malzeme bitişlerini işlemeye devam ederken çeşitli gereksinimler için ayrılan alanların ölçülerini görmüş ve karşılaştırmış oldum.
Ayrıca Teknik ofisin şefi Özgür bey biz stajyerlerden değişen eleman sayılarına göre değişecek ofis düzenlerini sağlamamızı istedi ve ufak bir yarışma açtı. Cumartesi günü bu işle ilgilendik.






2. Hafta: Malzemeler ve Saha

İŞ GYO'nun Tuzla şantiyesindeki stajımın ikinci haftasında sahaya inme fırsatı buldum. Koray İnşaat'ın inşaat mühendislerinden biriyle indiğim sahada geçen hafta çizimlerde karşılaştığım kolon ve kirişleri bizzat görmüş oldum. 
Sahada pek çok farklı uygulama yapılıyor. Benim ilgimi çeken uygulamalardan biri projenin tamamında uygulanan kaset döşemeler ve uygulama tekniği oldu. Tekrar tekrar kullanılan büyük boyutlardaki kaset döşeme kalıpları, döşeme için hazırlanan ızgaranın üzerine yerleştiriliyor, yağlanıyor ve beton dökülüyor. İlgimi daha çok çeken kısım ise beton kuruduktan sonra kalıpların çıkarılması oldu. Önceden üzerinde ufak bir delik açılmış kalıba hava kompresörüyle hava basılıyor ve betonla kalıp arasındaki alanın hava ile dolması sonucunda kalıp yerinden çıkıyor. 

Bunun dışında donatıları eksik döşenen bir duvara yapılan güçlendirme çalışmasını, zeminde yapılan bitümlü örtü uygulamasını, dilatasyonu, mekanik sistemler için ayrılan rezervasyonu, kolonların bitişindeki donatıların kıvrılmasını, soğuk derz uygulamasını ve farklı açılarda birleşen duvarların köşe kalıplarını gözlemledim.










Haftanın sahada olmadığım kısmında ise ofiste planlardaki mahal etiketlerine duvar, döşeme, tavan kaplamaları ve süpürgelik malzemelerini işledim. Ayrıca ofiste bulunan ve yeni gelen çizimleri yeniden düzenledim.

Stajda ilk hafta.

Stajımın ilk haftasında bu stajın şantiye adı altında olmasına karşın aslında büro stajı olacağını anladım. Zira geçen seneki stajımda olmadığı üzere çalışmak için design ofis kısmına yönlendirildim ve bu birimdeki çalışanlar sahaya neredeyse hiç inmediklerini öğrendim. Sahadan haberler Koray İnşaat'ın inşaat mühendisleri ve taşeronların saha sorumluları aracılığıyla geliyordu. Design ofisin bu şantiyedeki görevi konsept tasarımını yapan SOM'den ve mimari çizimlerin bir kısmını yapan Dizayn Grup'tan gelen çizimleri uygulamaya uygun hale getirmek, müşteri tarafından gelen isteklere ve sahada karşılaşılan sorunlara göre çizimleri yeniden şekillendirmekti.
Ben Design ofisteki ilk haftamda çizimlerdeki bilgileri, excell formatındaki proje onay formlarındaki bilgilerle eşleştirdim ve eksik bilgileri gerekli dökümanlara işledim. Bu bilgiler çoğunlukla çizimlerdeki kolon ve kirişlerin isimleriydi. Bu sayede projenin tüm çizimlerini inceleme ve üzerinde çalışma fırsatı buldum.

Tuzla'da ilk gün

Şantiyedeki ilk günümde öğlene kadar insan kaynakları sorumlusu Murat Bey'in ofisinde sigorta ile ilgili evraklarımı bekledim. Büyük bir şirket olduğu için sigortasız şuradan şuraya gidemedim şantiyede. Öğleden sonra önce sağlık biriminde gerekli kontrollerden geçtim. Sonra da iş güvenliği biriminde önce bir bilgilendirme yapıldı akabinde bir teste tabi tutuldum. İş güvenliği biriminde işim bittikten sonra çalışacağım birim olan design ofise bırakıldım. Tanışma ve projenin hızlı tanıtımından sonra projeyle ilgili çizimleri inceledim. Çizimlerde bilmediğim şeyleri sordum, öğrendim.

2. Sınıf Büro Stajı

2. sınıf büro stajımı Koray inşaatın Tuzla'daki İŞ GYO şantiyesinde yaptım. 20 gün süren stajımda şantiyedeki işleyişin kontrolünden, çeşitli kesit çizimlerine farklı görevleri yerine getirdim.
Proje iki parselden oluşan karma bir proje. Bir parselde İş Bankasına ait bankacılık merkezi, eğitim merkezi, eğitim alanlara yönelik konaklama yapısı ve IT Departmanı bulunuyor. Diğer parselde ise İŞ GYO'ya ait ofis, otel ve alışveriş merkezi yapısı bulunuyor.
Yanına konumlandığı E-5'e bir cephe oluşturacak ve içinde tanımlı açık alanlar oluşturacak şekilde tasarlanan projenin konsept tasarımı SOM'e ait.